четвъртък, 3 юли 2014 г.

Лечение на камъни с лазерна литотрипсия

Лазерната литотрипсия обикновено е процедура не изискваща болничен престой, които се извършват под обща анестезия. По време на процедурата, уролога прекарва малък телескопичен инструмент (уретероскоп) към пикочния мехур, вкарвайки го през уретрата, а оттам към уретера. Веднъж след като камъните са локализирани, лазерна енергия се насочва към тях и ги разбива на малки парченца, които се премахват (екстракция) или ги разбива на малки песъчинки, които впоследствие се отмиват с нормалното отделяне на урината.

Често се поставя и малка тръбичка наречена стент, която спомага за дренажа на бъбрека. Стента е изцяло вътрешен и обикновено се премахва след 3 до 10 дена. Премахването му става в кабинета на лекаря бързо и лесно, без нуждата от анестезия.

Въпреки че лазерното разбиване на камъни е малко по-инвазивно от екстракорпоралната литотрписия (EКЛТ), лечението с лазер се предпочита за камъни, при които ЕКЛТ няма да е толкова ефективна (например по-големи по размер камъни) или ако камъните не са видими на рентген. Също така, лазерната литотрипсия се предпочита пред ЕКЛТ и за камъни, разположени в ниската част на пикочните пътища, в частта билзка до пикочния мехур.

Предимствата на лазерната литотрипсия са:

  • отлични резултати при малки и средни по размер камъни
  • гъвкавост и възможност да бъдат разбити камъни, при които екстракорпоралната литотрипсия не би показала такива резултати
  • може да се извърши без пациента да спре приема на антикоагуланти
  • извършва се в амбулаторни условия
  • няма разрези
  • планира се лесно и бързо

Няма коментари:

Публикуване на коментар