понеделник, 23 юни 2014 г.

Рискови фактори и усложнения при камъни в пикочния мехур

В развиващите се държави, камъните в пикочния мехур са често явление при децата, най-вече поради дехидратация, инфекции или начин на хранене с нисък прием на протеини. В други страни, камъните в пикочния мехур се образуват най-често при възрастни и особено при мъже около и над 30 години.

Фактори, които допринасят към увеличения риск от камъни в пикочния мехур са:

  • препятствия на пикочния мехур - това са всички пречки, които възпрепятстват потока на урината от пикочния мехур към уретрата (канала, който извежда урината от тялото). Съществуват различни такива пречки, но най-често срещаната е увеличената простата.
  • неврогенен пикочен мехур - сърдечен удар, увреждания на гръбначния мозък, Паркинсон, диабет, дискова херния и други заболявания могат да увредят нервите, които контролират функциите на пикочния мехур. Някои хора с неврогенен пикочен мехур може да имат и увеличена простата или друг вид препятствие пред мехура, което допълнително увеличава риска от образуване на камъни в пикочния мехур.
Камъни в пикочния мехур, които не бъдат отстранени, дори и тези, които не причиняват симптоми, могат да доведат до усложнения. Такива усложнения са:
  • хронична дисфункция на пикочния мехур - ако не се предприеме лечение на камъните в пикочния мехур, това може да доведе до дългосрочни проблеми като болки или често уриниране. Също така камъните може да се натрупат в отвора, където урината излиза от мехура към уретрата и така да се блокира преминаването на урината извън тялото.
  • инфекции на пикочните пътища - повтарящи се бактериални инфекции в пикочните пътища може да се дължат на камъни в пикочния мехур.

Няма коментари:

Публикуване на коментар