четвъртък, 12 юни 2014 г.

Как се диагностицират камъните в бъбреците?

Понякога камъните в бъбреците остават "скирити" и не създават пробелми, но се откриват на рентген при рутинен медицински преглед. Тези камъни могат да се изхвърлят незабелязано. Но ако камъка е голям ще бъде препоръчано лечение. Най-често камъните се откриват на рентген или ехография (ултравук), когато има оплаквания от кръв в урината или остри болки. Чрез снимките от тези изследвания, уролога добива представа за размера и мястото на камъка. Изследванията на кръвта и урината също подсказват за евентуално образуване на камъни.

Ако има подозрения за камъни, но уролога не може да постави диагноза само чрез рентгеново изследване, може да направи преглед на пикочната система чрез компютърна томография (CT). Компютърна томография е златния стандарт при прегледите, тъй като диагностицира изключително точно и безболезнено rпочти всички видове камъни.

Чрез споменатите изследвания, уролога разбира за размера, мястото и броя на камъните, които причиняват съответните симптоми. По този начин е възможна да се назначи подходящото лечение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар