четвъртък, 10 юли 2014 г.

Минимално инвазивни и неинвазивни методи за лечение на камъни в бъбреците

 В последните години, лечението на камъните в бъбреците напредва значително и за отстраняване на камъните се използват различни не- или минимално инвазивни методи. Лечението зависи до голяма степен от разположението и размера на камъка. В това отношение могат да бъдат обобщени няколко метода за лечение на камъни.
  • медикаментозно лечение - ако камъка е малък и е започнал да слиза към пикочния мехур, той може спонтанно да бъде изхвърлен, с помоща на болкоуспокояващи.
  • екстракорпорална литотрипсия - ударна вълна се насочва точно към мястото, където е камъка и така го разбива на малки парченца. Това е изцяло неинвазивен метод. Размера, разположението и химичния състав на камъка са определящи за това дали екстракорпоралната литотрипсия (ЕКЛТ) е подходящото лечение. Въпреки, че е възможно използването на обща анестезия, в повечето случаи този метод се извършва в амбулаторни условия.
  • лазерна литотрипсия (уретероскопия и лазерно разбиване) - дълъг и тесен уред (уретероскоп) се поставя в уретртата, преминава през пикочния мехур и достига до бъбрека. Камъните по пътя на уретероскопа се разбиват с помоща на лазер или се премахват със специална кошничка закачена на уретероскопа. Процедурата не изисква разрези на кожата и се извършва в амбулаторни условия.
  • перкутанно премахване на камъни - за много големи и твърди камъни, разположени в бъбрека, може да се наложи използването на перкутанен (през кожата) подход. Тази техника представлява малък разрез, в който се поставя специален уред директно в бъбрека. Така камъка лесно може да бъде видян и разбит с помоща на ултразвук. При този метод за разбиване, който е по-инвазивен от останалите, са налага кратък болничен престой и се поставя дрен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар