понеделник, 14 юли 2014 г.

Безкръвно лечение на камъни в бъбреците чрез екстракорпорална литотрипсия

Екстракорпоралната литотрипсия (EКЛТ) е неинвазивен метод за разбиване на камъни в бъбреците с помоща на високоенергийни ударни вълни. Ударните вълни се генерират от машина наречена литотрпитер, като преминваат през тялото и са фокусирани директно към камъка с помоща на рентген. Камъка се разбива на малки парченца, които след това се изхвърлят от тялото.

ЕКЛТ може да се използва за всякакви видове камъни, въпреки че показва най-добри резултати при по-меки камъни, напр. уратни камъни, а е по-малко успешна процедура при калциево-оксалатните камъни или цистиновите. ЕКЛТ обикновено се прилага при камъни разположени в бъбрека и такива с размер до 1-2 см. Няколко сеанса на екстракорпоралната литотрписия може да са необходими за разбиване на по-големи камъни или ако са няколко на брой.

ЕКЛТ може да се проведе под интравенозни обезболяващи. Тъй като това е неинвазивна процедура, не са необходими разрези на тялото. По време на литотрписията пациента е разположен на масата на литотрпитера. Често се поставя и уретрален стент, който се въвежда през уретрата и преминава през пикочния мехур, за да се улесни преминаването на фрагментите от разбития камък, както и за да не се получават запушвания. Самата процедура отнема около 1-2 часа.

Като противопоказания на екстракорпоралната литотрписия може да се посочат склонноста към кървене, бременност, неконтролирано високо кръвно налягане, активни инфекции на пикочните пътища, болестно затлъстяване и някои анатомични аномалии на пикочните пътища. 

При екстракорпоралната литотрписия не се налага болничен престой. Възможно е след процедурата малко количество кръв в урината. Постоперативната болка обикновено се описва като усещане за натъртване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар