неделя, 14 март 2010 г.

Лечение на туморите на бъбрека

След като се постави диагноза на бъбречно-клетъчен карцином, тя се потвърди и се определи стадия на болестта, трябва да се определи план за лечение. Факторите, които се разглеждат, включват възраст на пациента и общото здравословно състояние и степента, в която ракът се е разпространил.
Важно е, че пациента и уролога вземат взаимно информирано решение, след като разгледа всички възможни варианти, странични ефекти и резултати. Една уверена, положителна перспектива може да помогне на пациента да се справи с физически изисквания на операцията и / или лечение и може да подобри шансовете за възстановяване.

Второ мнение може да предостави допълнителна информация в процеса на вземане на решения и да помогне на пациентите смятат, че той или тя е направил правилен избор..

Лечението на бъбречните тумори, заема важна част от урологичната практика.
Възможностите за лечение, включват следните опции:

* Хирургия (за премахване на ракови тъкани)
* Химиотерапия (използване на лекарства за унищожаване на раковите клетки)
* Лъчева терапия (използване на високо-енергийни лъчения за унищожаване на раковите клетки и да се намалят туморите)
* Хормонална терапия (използване на хормони за предотвратяване на раковия клетъчен растеж)
* Биологична или Имунотерапия (използване на съединения, произведени от имунната система на организма, или лаборатория, произведени копия от тях, за да унищожат раковите клетки)

Две или повече форми на лечение, могат да бъдат използвани в комбинация, като операция за премахване на първичения тумор, последвана от химиотерапия или лъчетерапията, за да доубият раковите клетки, които могат да останат в тялото.

Друга форма на лечение, наречена генна терапия, е проучена от изследователи, които смятат, че наследствени генетични мутации могат да предизвикат много случаи на СРС. В крайна сметка, един процес, който използва нормални гени може да преодолее или да предизвика обратното развитие на канцерогенния процес.

Последващи грижи и следене на пациентите

Пациентите, оперирани от рак на бъбреците, могат да развият повторение на заболяването – т.н. рецидив. Поради тази причина, повечето пациенти, подложени на режим на последващи прегледи след операция, обикновено на 3-месечни интервали през първата година. Тези прегледи включват пълен медицински преглед, образни изследвания, пълни кръвни изследвания и оценка на функцията на черния дроб и бъбреците.

Ако заболяването рецидивира и остава ограничено до няколко малки лезии, допълнителни хирургични интервенции могат да бъдат препоръчани. Лъчетерапия, биологична терапия (имунотерапия), или химиотерапия, може да се използва в допълнение към хирургия (наречен адювантно лечение), или за облекчаване на симптомите (наречена палиативно лечение).

Няма коментари:

Публикуване на коментар