петък, 12 март 2010 г.

Аденом на простатата или Доброкачествена Простатна Хиперплазия

Простатата жлеза е с размер на орех и е част от мъжката полова система. Жлезата се състои от два лоба, или региони, оградени от външния слой на тъкан - простатна капсула. Простатата се намира в предната част на ректума и точно под пикочния мехур, където се съхранява урината. Простата също заобикаля пикочния канал, уретрата, през който урината излиза от тялото.

Учените не знаят всички функции на простатата. Една от основните и роли, обаче, е да изхвърли течност в пикочния канал, където сперматозоидите се движат при еякулация. Тази течност, помага на сперма, тонизира на спермата и прави вагиналния канал по-малко кисел и игае голяма роля в оплождането.


Доброкачествена простатна хиперплазия: Обща част на стареене

При възрастните мъже, със стареенето простатата се увеличава. Лекарите наричат това състояние доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), или доброкачествена хипертрофия на простатата, или по-старото - аденом на простатата. Това е едно от най-честите заболявания при мъжете и основна дойност на урологията.

Като човек съзрява, простатата минава през два основни периода на растеж. Първия протича в началото на пубертета, когато простатата се удвоява в размер. На около 25 годишна възраст, жлезата започва да расте отново. Тази втора фаза на растеж често води, години по-късно, до ДПХ.

Въпреки, че простатата продължава да расте по време на голямата част от живота на човека, разширяването обикновено не причинява проблеми до края на живота му. ДПХ рядко причинява симптоми преди 40-годишна възраст, но повече от половината от мъжете над шейсет години и колкото 90% на седемдесет и осемдесетте години представят някои от симптомите на доброкачествената простатна хиперплазия.

Тъй като разширяването на простатата е ограничено от слоя тъкан около нея - простатната капсула, това води до притиснекане на уретрата като скоба на градински маркуч. Стената на пикочния мехур се удебелява и започва да се дразни лесно. Пикочния мехур започва да има позиви за уриниране, дори когато той съдържа малки количества урина, причинявайки по-често уриниране. В крайна сметка, на пикочния мехур отслабва и губи способността си да се изпразни, така че понякога остава урина в пикочния мехур - остатъчна урина. Стеснението на уретрата и частичното изпразване на пикочния мехур са причината за много от проблемите, свързани с аденома на простатат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар