събота, 13 март 2010 г.

Рак на пикочния мехур - Обща част

Честотата на рака на пикочния мехур възлиза на около 90% от раковите заболявания на събирателната система на пикочо-отделителната система (бъбречното легенче, уретери, пикочен мехур, уретра). Пикочния мехур е орган, разположен в тазовата кухина, в който ие събира и в последствие се евакуира урината. Урината, която се произвежда от бъбреците, достига до пикочния мехур по уретерите и се освобождава от пикочния мехур през уретрата.

Ракът на пикочния мехур най-често произхожда от лигавицата на пикочния мехур, която се състои от един слой повърхностни клетки, които при напълване на мехура се разширяват и деформират (преходен епител), гладко-мускулен и влакнест слой. Туморите се категоризират като ранен стадии (повърхностен или неинвазивни) или напреднал стадий (мускулно-инвазивни).

В развитите страни (напр., САЩ, Канада, Германия, Великобритания), повече от 90% от случаите на тумори на пикочния мехур произходат от преходните епителни клетки ( за това е наречен преходно- клетъчен карцином). В развиващите се страни, 75% от случаите е плоскоклетъчен карцином, причинени от Haematobium Schistosoma (паразитен организъм) инфекция. Други редки видове рак на пикочния мехур са дребно-клетъчен карцином, carcinosarcoma, първичен лимфом и сарком.

Според Националния Раков Институт, най-високата честота на рак на пикочния мехур се среща в развитите страни като САЩ, Канада и Великобритания. Честотата е най-ниска в Азия и Южна Америка, където то е около 70% по-ниска, отколкото в САЩ.

Честота на рак на пикочния мехур увеличава с възрастта. Хората над 70-годишна възраст развиват заболяването 2 до 3 пъти по-често, отколкото тези на възраст 55-69 и от 15 до 20 пъти по-често, отколкото тези на възраст 30-54.

Рак на пикочния мехур е 2 до 4 пъти по-често при мъжете. В Съединените щати, около 39000 мъже и 16000 жени са диагностицирани с тази болест всяка година. Рака на пикочния мехур е четвъртият най-често срещания вид рак при мъжете и осмия най-често срещаният тип при жените. Заболяването е по-разпространено в бялата раса, отколкото при афро-американците и латоно-американците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар