вторник, 20 януари 2015 г.

Модерни и безкръвни операции при рак на простатата

Хирургичното лечение на рака на простатата се състои в извършването на т.нар. радикална простатектомия - операция, която има за цел цялостното премахване на простата, засегната от злокачествен тумор.
Простата е жлеза, която се намира под пикочния мехур и преди ректума. През нея преминава канала на уретрата, който достига до края на пениса и позволява излизането на урината. Простатата е в близост до сфинктерната система, която осигурява задържането на урината и до нервите свързани с ерекцията. Семенните мехурчета са “резервоар” на спермата и се свързват директно в простата.
 
Основната функция на простата е да секретира на една от съставните части от семенната течност - т.нар. простатен секрет, който при смесване със сперматозоидите, идващи от тестисите, образува спермата. За норалното си функциониране простата е зависима от мъжкия хормон  - тестостерон.
Принцип на интервенцията
Операцията за радикално премахване на простатата се извършва само при доказан с биопсия рак. Целта на интервенцията е да се премахне цялата простата заедно със семенните мехурчета, с което да се постигне радикално (пълно) излекуване на пациента.

Съществуват ли други опции на лечение?

Съществуват и други видове лечение на рака на простата като лъчелечение, брахитерапия, хоромонотерапия или дори т.нар. активно наблюдение. Предимствата и недостатъците на съответните методи не са в обзора на тази статия и допълнителна информация за тях можете да намерите в съответния раздел на Urology.bg.
При избора на операция се взимат предвид и възрастта на пациента, общото му състояние, както и характеристиките на рака - стадии, степен на злокачествентост, наличие или не на метастази.

Оперативна техника

Радикалната простатектомия се извършва под обща анестезия.
Възможни са няколко подхода при извършване на операцията, като това зависи от избора на уролог, според състоянието и предпочитанията на конкретния пациент. Операцията може да бъде извършена красически чрез разрез под пъпа (т.нар отворен тип операции) или през няколко малки дупчици на кожата на корема, през които преминават необходимите за операцията инструменти - т.нар. лапароскопски операции. Най-модерната разновидност е извършнане на операцията с помоща на робот, като в този случай тя много прилича на лапароскопската, с тази разлика, че инструментите не се държат от хирурга, а от хирургичен робот, който се управлява от уролога.

operacia-na-prostatata-s-robot
Важно е да споменем, че реално и при трите метода операцията се прави едно и също, като разликата е в достъпа до простатата. За по-голяма яснота ще си позволим да напаравим сравнението със смяна на съединител на колата например - при единия метод това се прави при отворен капак на двигателя, докато при другия - през няколко дупки на капака. Но същтността на ремонта е една и в крайна сметка без значение метода, за да се ремонтира съединителя трябва да се развият едни и същи болтчета и гайки, да се спазва определен ред и т.н. Разбира се, новите методи имат своите предимства и позволяват по-добра видимост, по-директен достъп, по-кратък болничен престой, по-бързо възстановяване, в сравнение с класическата отворена операция. Допълнителна информация за "безкръвните" операции на простатата >>
Радикалната простатектомия има няколко основни етапа. Първо се премахва цялата простата, заедно със семенните мехурчета. Следва, поставяне на катетър в уретрата, като пикочния мехур и остатъка от уретрата се зашиват един за друг, за да възстанови пикочния канал и подсигури оттичането на урината. На края на операцията се фиксира дренаж, позволяващ изтичането на серозната течност от оперативната зона.

Източник: Д-р Васил Василев - Urology.bg
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар