сряда, 15 април 2015 г.

Митове и легенди за фимозата...

Фимозата е проблем, който засяга най-вече младите мъже в активна полова възраст. Често пъти в продължение на месеци и години те страдат и осъзнават, че имат проблем, но не посмяват да потърсят лекарска помощ или я отлагат поради незнание, страх, а дори и срам. От практиката ми прави впечатление, че обикновено минава над година от появата на оплакванията до решението за консултация с уролог, като през това време межете търсят лечние чрез различни билки, кремове или други популярни методи. Подобна реакция е съвсем нормална – все пак това е „най-важният” орган в мъжкото тяло, но подобно поведение реално не само забавя лечението, а с течение на времето фимозата става все по-тежка и съответно лечението по-агресивно.

Това е и целта на този раздел, в който да отговорим на най-често срещаните вапроси по темата и да се опитаме да разбулим страховете и митовете свързани с нея.

Фимозата пречи ли на растежа на пениса?
Не, тъй като става въпрос за козметичен дефект, който не ограничава растежа и развитието на пениса.

Фимозата пречи ли на ерекцията и секса?
Сама по себе си тя не пречи на ерекцията, но когато е тежка и фимозният пръстен е тесен, той не позволява на главичката да се заголи лесно, което прави ерекцията неприятна или дори болезнена. Същото важи и по време на полов акт, особено ако е без презерватив, когато тегленето и опъването върху главичката и съответно препуциума са много по силни и неконтролирани (за разлика от мастурбирането). В някои по-тежки случаи, когато фимозата е много тежка и не позволява изобщо заголване, мъжете просто избягват полови контакти, защото те са много болезнени. В други случаи, може да се получат малки надлъжни нацепвания (ранички) на кожата, които освен че са болезнени, при заздравяването си допълнително стесняват отвора.

Възможно ли е лечение без обрязване?
Фимозата се лекува оперативно чрез обрязване. Само в случаите на много лека форма, би могло да се приложи лечение с кортикостероидни кремове, които отпускат стегната кожа, но опита показва, че това най-често само забавя процеса, без да го отстранява. Единственото дефинитивно лечение е да се отстрани стеснения участък на кожата, което няма как да стане с лекарства и кремове, а само чрез изрязването му.

Болезнена ли е обрязването и има ли болки след това?
Обрязването е кратка хирургична интервенция, която най-често се прави с локална упойка – т.е. обезболява се само пениса, като пациентите усещат, че ги докосваме, но нямат болка (често пъти го сравняват с упойката при зъболекар). Разбира се, възможни са и кратка венозна анестезия, при която пациента заспива за кратко, както и спинална, която обезболява тялото от кръста надолу, но най-често те са излишни. Упойката продължава около час и след като премине има лека, търпима болка, за която се предписват обезболяващи и се понася лесно от пациентите.

Какво ще правя ако получа ерекция в дните след операцията?
Това е може би най-големият страх и най-често задаваният въпрос, отговора на който е нищо!Ерекцията сама по себе си няма да скъса конците, тъй като остава достатъчно кожа след операцията, която позволява свободното уголемяване на дължината на пениса, както докато зарастне всичко, така и след това. Проблема в дните след операцията е, че ерекцията е леко болезнена, тъй като при нея има по-скоро механично дразнене на раната при самото разтягане (подобно на ожулен лакът, който боли при движение на ръката). Истината е, че пациентите са толкова стресирани след операцията, че въобще не им минават еротични мисли и в крайна сметка, проблема с болките при ерекция остава минимален и не налага прием на лекарства, които да я подтискат.

За колко време зараства и падат конците?
Както при всяка друга рана, така и при обрязването трябва време, за да зарастне кожата – средно 12-15 дни. Що се отнася до конците, най-удобно и за пациента и за нас лекарите да се използват резурбируеми – т.е. такива, които падат сами, един по един след 15-20 дни. Важно е да отбележим, че зарастването на раната и падането на конците са два отделни процеса и честите притеснения на пациентите, че раната още не е зарастнала, защото конците не са паднали е излищно. Конците умишлено са направени да падат малко по-късно, за да се подсигури, че ще са там достатъчно дълго, за да може раната да зарастне при всеки пациент, тъй като всеки е различен.

Кога мога да правя секс след обрязването?
Най-рано след 15-20 дни, независимо от метода на обрязване – т.е. времето за пълно зарастване и падане на конците.

Остава ли голям белег?
Въпроса с белега е много относителен и всичко зависи от вида на операцията и техническото и изпълнение, като са възможни и сме виждали всякакви вариянти, от малък и фин белег до големи и „грозни” козметични дефекти.

След като се обрежа ще се промени ли усещането по време на секс?

Това също е много популярен въпрос, особено в интернет форумите, където се срещат много противоречиви коментари, като намалена чувствителност на главичката, забавяне на еякулацията и др. Истината е, че няма еднозначен отговор, тъй като става въпрос за субективно усещане, което всеки възприема по свой собствен и различен начин и в голяма степен зависи от състоянието на пениса преди обрязването, както и вида и начин на операция. Например, ако говорим за пациент с тежка фимоза, който при всеки акт е изпитвал болка, след операцията ще се чувства много по-добре. Понякога, при пълно обрязване действително се наблюдава загрубяване на кожата на главичката, тъй като тя вече не е покрита от препуциум и е в постоянен допир с бельото, но това не променя удоволствието и усещането от акта. В крайна сметка, една огромна част от мъжете по света (мюсюлманите, евреите и др.) са обрязани още като деца и нямат никакъв проблем.

Източник: АНДРОЛОГИЯ

Няма коментари:

Публикуване на коментар