петък, 26 декември 2014 г.

При кого е ефективно разбиването на камъни с екстракорпорална литотрипсия?

Екстракорпоралната литотрипсия (ЕКЛТ) е високо ефективна процедура за разбиване на камъни в бъбреците, но не при всички видове камъни. Много големи камъни в бъбреците (над 2 см) не могат да бъдат разбити с тази процедура. От значение са размера и формата на камъка, къде точно е разположен, състоянието на бъбрека и общото медицинско състояние на пациента. Камъните под 2 см в диаметър са идеално за разбиване с ЕКЛТ. 

ЕКЛТ е и по-подходяща и за някои пациенти отколкото за други. Тъй като се използват рентген и ударни вълни, този вид лечение на камъни в бъбреците не е подходящ при бременни жени. Не са подходящи кандидати за екстракорпорална литотрипсия и пациенти, които са силно затлъстели, имат проблеми с кръвосъсирването, имат инфекции или скелетни аномалии. Ако бъбрека на пациента има аномалии, уролога може да предложи друго лечение. Ако пациента има сърдечен пейсмейкър, тогава е необходима консултацията на кардиолог. 

Въпреки че няма разрез при тази процедура, все пак има известна болка, но най-често се дава локална анестезия, когато се разбиват камъни по този начин. Друго преимущество на ЕКЛТ е, че се извършва в амбулаторни условия и в по-голямата част от случаите няма болничен престой.

Няма коментари:

Публикуване на коментар