вторник, 23 декември 2014 г.

Какво трябва да знаем за простатата?

Простатата е орган, за които мъжете не разбират, че съществува едва когато остареят и самолета вече не лети толкова високо и се появят проблемите с уринирането.

Но какво в същтност е простатната жлеза и какви опасности крие?

Простатата е малък орган с форма на кестен, разположен на изхода на пикочния мехур и през който минава уретрата - каналчето през, което мъжете уринират. Простатата има огромна роля в оплодителния процес защото произвежда т.нар. простатен секрет, който активира спорматозоидите и ги прави подвижни.

С напредване на възрастта простатата нараства и почват постепенно да се появяват симптоми, свързани с уринирането. Това не е болест, това е състояние и казано по друг начин - както косата побелява, както се появяват бръчки, така и простатата става по-голяма със стареенето и.

Но какви рискове крие простатата при възрастния мъж?

На първо място това е риска от поява на проблеми с уринирането, далжащи се на притискане на уретрата от увеличената простатата - това са - тънката струя, трудното започване на уринирането, честото уриниране нощем и др. Тези проблеми започват постепенно, с годнини и малко по малко се усилват, като могат да станат много мъчителни и значително да нарушат качеството на живота на мъжа. Понякога дори, могат да доведат до сериозни усложнения като пълно запушване и невъзможност за спонтанно уриниране, което налага слагане на катетър или поява на кръв в урината, инфекции и т.н. Разбира се, това са проблеми от които не се умира и те са лечими, както с медикаменти, така и оперативно в по-напредналите стадии. (Научете още симптомите и безкръвни, лазерни методи на лечение на увеличената простата)

На второ място, това е рака на простатата, които е най-честият рак при мъжете и е характерен за напредналата възраст над 60-65 години. Важно е да се знае, че двете болести не се самоизключват и могат да протекат паралелно - например, мъжа вече може да има увеличена простата с неините симптоми, и в последствие да се появи рак в нея. За това казваме, че рака на простатата е коварно заболяване, тъй като то няма собствени за него оплаквания и често пъти се замаскира от доброкачествената простатна хиперплазия. Това е причината той да се търси активно, при всички мъже над 50 години, без значение дали имат или нямат симптоми и оплаквания, чрез ежегодни прегледи на простатата при уролог, тъй като този рак е напълно лечим, само ако се открие в начален стадий. (Научете още за симптомите, диагностиката и модерните и безкръвни методи на лечение на рака на простатата)

Източник: prostata.blog.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар