четвъртък, 28 август 2014 г.

Образуване на камъни в бъбреците при жените

При жените могат да се образуват камъни в бъбреците поради няколко причини:
  • инфекция на пикочните пътища - жените са по-предразположени към инфекции на пикочните пътища отколкото мъжете, което ги прави и по-склонни към образуване на камъни, наречени струвити. Тези камъни се образуват в резултат на наличието на бактерия, водеща до инфекция на пикочните пътища, както и поради отпадните продукти от прекомерното количество протеин прието с храната.
  • бременност - бремеността поражда много промени в женския организъм. По време на бременността се увеличава количеството калций. Също така уголемената матка намалява способността на пикочния мехур да задържа урина, което резултира и в по-малък прием на течности. Повишеното ниво на хормона прогестерон намалява и нормата, с която преминава урината. Тези фактори могат да доведат до образуване на камъни в бъбреците. В същото време обаче много малко бременности са засегнати от това състояние (1 на 1500).
  • затлъстялост и хранителни навици - жените с по-голяма талия, и коита са с повишен индекс  на телесната маса, са по-склонни към образуване на камъни, в сравнение с жените поддържащи здравословно тегло. Хранителните навици играят значителна роля за поддържането на такова тегло. Приема на храни с високо съдържание на натрий, животински протеин, калций, витамин D и захар може да причинят обрауването на камъни. Върху бъбреците са оказва допълнително натоварване, за да обработят тези вещества, което увеличава и риска от образуване на камъни.
  • дехидратация - липсата на течности прави урината по-концентрирана, което повишава вероятността от кристализиране и образуване на камъни. Ако не се пият достатъчно течности и се консумира повече алкохол се увеличава вероятността от образуване на камъни. Алкохола дехидратира тялото, защото увеличава нуждата от уриниране. Също така ако хранителния режим е богат на натрий, захар и протеин, но организма не е добре хидратиран, също може да се образуват камъни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар