четвъртък, 14 август 2014 г.

Лечение на камъни в уретера посредством уретероскопия

При уретероскопията, през уретрата и пикочния мехур до горната част на пикочната система, се прокарва специален инструмент наречен уретероскоп. Диаметъра на уретероскопа е 2 мм и позволява визуализацията на долната половина на уретера. В уретероскопа има специален работен канал, през който може да бъдат прокарани или малки кошнички, или лазерно влакно (0,3 мм в диаметър), които позволяват манипулацията и фрагментирането на камъните. Уретероскопията се използва само за разбиване на камъни в уретера и не се използва за разбиване на камъни в самия бъбрек.

Основните предимства на метода са, че позволява лечение без нуждата от разрези, успеваемостта на лечението е висока (над 95%) и болничният престой е много кратък (1-2 дена).

Като недостатъци може да се посочи, че спрямо екстракорпоралната литотрипсия, процедурата е по-инвазивна и съществува малък риск от увреждане на уретера (0,5%).

Уретероскопията се счита за много безопасна процедура. Специфичните рискове на метода включват възможност от инфекция, минимално кървене или перфорация на уретера (1 на 200).

Няма коментари:

Публикуване на коментар