неделя, 29 декември 2013 г.

Ехография (ултразвук) на бъбрека

Нормален ехографски образ

Ехографският образ при сагитално скениране на бъбрека наподобява анатомичната му форма. Размерите не се различават съществено. Очертания му са гладки. Горният и долният му полюс са ясно отграничени и със заоблена форма. При напречно скениране формата на бъбрека е по-различна. Тя има овален вид като мястото на хилуса е силно вдлъбнато навътре. Дебелината е различна, в зависимост от нивото на скениращия срез.

При надлъжно скениране на бъбрека той е ясно отграничен от околните тъкани, чрез фиброзната и мастна капсули, които са с висока ехогенност. Дебелината и е около 1-1,2 шш. Нормалният бъбречен па- ренхим не е с висока ехогенност. Тя е по-ниска в сравнение с тази на черния дроб. От друга страна, много ясно може да се разграничи кортекса от медулата на паренхима. Първият е с по-висока ехогенност и хомогенна структура. Медулата, съставена от бъбречните пирамиди, е хипоехогенна. Колоните на Бертини са разположени в нея и са с по-висока ехогенност. Наличието на рязка граница между двете структурни части на бъбрека говори за наличието на патологичен процес. При добра хидратация на болния могат да се визуализират ясно и големите чашки на бъбрека като хипоехогенни зони. Съотношението между па- ренхим и пиелокаликсна система се нарича парен- химно-пиелонен индекс (ППИ), който обикновено е 2:1-1,5.

Бъбречният синус е съставен от тъкани с различна ехогенност и затова интепретацията на образа изисква по-голямо внимание и точност. Мастната тъкан и стените на съдовете и легенчето в тази област са с висока ехогенност, докато течното им съдържимо е с много ниска плътност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар