неделя, 29 декември 2013 г.

Незадържане на урина, инконтиненция на урината

Инконтиненция на урината  

Инконтиненцията на урината представлява неволно (несъзнателно) отделяне на урината от пикочния мехур, като резултат от неспособността му да я задържи. При катетеризация урина в мехура не се  открива. В случаите на незадръжка на урината, съчетана с нормална микпия, говорим за лъжлива инконтиненция.

Инконтиненцията се обуславя от урологични и неурологични заболявания.    

Заболяванията, свързани с урогениталната система, най-често ся вродени — екстофия на пикочния    мехур, тотална еписпадия, вродени аномалии на уретрата (двойна уретра, широка уретра), дистопия на    уретералния орифициум, при която се отваря под мехурния сфинктер, фуниевидно разширение на хурната шийка, аномалии, възникнали по време на десценауса на пикочния мехур и свързани с фиксирането на пикочния мехур и уретрата.    

Придобитата инконтиненция най-често се дължи на възпалителни заболявания на пикочния мехур, мехурната шийка, простатната жлеза, коликулус семиналис и уретрата, както и на туберкулоза на пикочния мехур, тумори на пикочния мехур и уретрата, камъни и чужди тела в пикочния мехур и уретрата,    и аденом и карцином на простатата.    

Най-често придобитата инконтиненция се среща след оперативни интервенции по повод на увеличена простата (аденомектомия) и (простатектомия) рак на простатната жлеза, трансуретрални резекции със засягане на сфинктерите, уретротомия, травми на пикочния мехур, уретрата и пространството около тях, гинекологични операции. Честите раждания също увреждат сфинктерния апарат и могат да доведат до инконтиненция. Лъжлива инконтиненция установяваме при мехурновлагалищни и уретровлагалищни фистули.    Причина за инконтиненция са и редица заболявания извън урогениталната система.

На първо място това са заболявания на централната нервна система, гръбначния мозък, оперативни интервенции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар