четвъртък, 11 септември 2014 г.

Кога е подходящо използването на уретероскопията?

Уретероскопията включва използването на малък твърд или гъвкав инструмент наречен уретероскоп, който позволява директното наблюдение и лечение на камъните. Уретероскопа, който е снабден с камера за наблюдение и работни канали се поставя в пикочния мехур и уретерите докато се локализира камъка. Тогава камъка може да бъде разбит посредством лазерна енергия или изваден чрез малка кошничка, коята се поставя в работните канали. Предимството на тази процедура е, че се използват естествените отвори на тялото е не се правят разрези. 

Уретероскопията е добър и подходящ избор за малки камъни в уретера или бъбрека. Успеваемостта на изчистване на камъни от тези места е по-висока отколкото при екстракорпорланата литотрипсия (EКЛТ). В сравнение с ЕКЛТ обаче, може да се наблюдава по-голям дискомфорт след процедурата, особено когато е необходимо и поставянето на стент. Уретероскопията не е подходяща за многе големи камъни, тъй като малкия размер на инструментариума не позволява пълното премахване на камъните. 

Обикновено уретероскопията протича около 1 час. Тя е амбулаторна процедура и след около седмица пациента може да се върне на работа, а след около 2 седмици би трябвало да е напълно възстановен.

Няма коментари:

Публикуване на коментар