петък, 7 февруари 2014 г.

Хроничен простатит

Хроничният простатит е заболяване, което поразява преди всичко мъже в млада възраст.Симптомите зависят от давността на заболяването, което
понякога протича с бедна или липсаща симптоматика и може дълго време да остане неоткирто.В други случаи болните съобщават за тежест и тъпи болки в перинеума, понякога стрелкащи такива, и реагиращи към главата на пениса, тестисите и бедрата.Много автори определят заболяването като имитатор. Тези оплаквания могат да имат постоянен или периодичен характер.При някои болни болката се усилва при полов контакт и еякулация. При неоткирто и лекувано дълго време заболяване, то може да доведе до смущения в половата функция - трудно възбуждане, слаба и вяла ерекция, бързо изпразване. Появяват се и промени в оплодителните качества на спермата. При направена спермограма се откриват най-вече голям процент слабо или неподвижни сперматозоиди, намаляване на броя на сперматозоидите и все по-голям процент сперматозоиди с дефекти. Това се дължи на факта, че простатния секрет е субстанцията, която е енергийния източник за подвижността на сперматозоидите.
Всички тези проблеми в сексуалната и фертилитетна сфера довеждат до тежки форми на неврастения и психически отклонения. Точно за това заболяването има голямо социално значение, тъй като то поразява млади мъже в разцвета на тяхната репродуктивна, творческа и трудова възраст.
Диагнозата хроничен простатит се изгражда на анамнестични данни,ректално туширане, ехография на жлезата, микробиологично изследване на еякулат и спермограма. В зависимост от микробиологичния резултат се провежда антибиотично противовъзпалително лечение. При липса на бактериален растеж от микробиологичните посявки трябва да се мисли за обтурация на простатните протоци от детритни материй.Уместно е да се направи пункционна биопсия на простатата и аспирационния материал да се изпрати за цитологичен и микробиологичен анализ. В този случаи лечението е трудно и продължително и изисква търпение и от пациента и от лекуващия лекар. Провежда трансуретрална инцизия и отваряне на протоците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар