сряда, 2 януари 2013 г.

Лазерно разбиване на камъни в бъбреците


Няколко анатомични понятия
Анатомия на пикочната системаВ началото ще си позволим да споменем за няколко анатомични особености и понятия относно уринарната система, което ще ви позволи да разберете по-добре обясненията в статията по-долу.
В коремната кухина е разположена цялата система за производство и съхранение на урината - т.нар. отделителна система, състояща се от бъбрециуретерипикочен мехур и уретра, отбелязани на приложената схема.
Двата бъбрека са разположени в горно-задната част на корема. Големината на бъбрека е около 12 на 6 см и съдържа кухини (т.нар. чаши), в които се събира урината. Отделните чашки се събират и формират т.нар. легенче (или пиелон). От легенчето започва уретера - тънък канал, който стига до пикочния мехур. Дължината на уретера е около 20 cm. Двата уретера (ляв и десен) отвеждат урината до пикочния мехур. Пикочният мехур е резервоар за произведената от бъбреците урина. Урината се евакуира навън от тялото и пикочния мехур през канал, наречен уретра.
Уретероскопията е минимално инвазивен ("безкръвен") метод, който предоставя достъп до уретера и бъбречни кухини (легенче или чашки) с цел диагностика или лечение.
Няколко думи за болестта
Честотата на пикочните камъни достига около 10-15% във възрастното население. В някои случаи камъните могат да се елиминира спонтанно, когато е достатъчно само медикаментозно лечение. Въпреки това, уролитиазата може да се усложни с болки, инфекции като в някои случаи може дори да се запушат и наруши функцията на бъбреците. В тези случаи вече се налага активно лечение, което може да изисква и извършването на някаква интервенция.
Методи за лечение
Разбиване на камъниКакто вече споменахме, когато се налага пикочните камъни могат да се лекуват с различни инвазивни и неинвазивни методи. Като неинвазивен метод, разбиването на камъни в бъбреците е една от най-използваните процедури, която позволява разбиването и лечението на голяма част от камъните в бъбреците и уретерите. Според препоръките на Европейската Асоциация по Урология (EAU) Екстракорпоралната литотрипсия (разбиване) на камъни се препоръчва, като първи избор за лечение при:
-камъни в бъбрека и легенчето с размери по-малки от 2 см.
-камъни в уретера с размери по-малки от 1 см.
Въпреки че екстракорпоралната литотрипсия е успешна при голяма част от случаите, при някои камъни, дали заради техните размери, дали заради разположението, дали заради състава, лечението им чрез екстракорпорална литотрипсия е невъзможно и се налага извършването на минимално инвазивни  ("безкръвни" процедури), които позволяват да се достигне да камъка през естествените отвори на тялото - уретероскопия и разбиването му с лазер.
Според препоръките на Европейската Асоциация по Урология (EAU) уретероскопията и лазерното разбиване са показани в случаите на:
-камъни в уретера с размери по-големи от 1 см.
-в някои случаи на камъни в бъбрека с р-ри по-големи от 2 см.
Уретероскопия и лазерно разбиване на камъниКакво представлява уретероскопията и лазерното разбиване?
Уретероскопията в същността си представлява проникване в уретера, чрез уред наречен уретероскоп. Това е оптичен инструмент с дебелина около 3-4 мм., който позволява проникването в уретера под визуален контрол. Уретероскопите могат да бъдат “твърди” или “гъвкави”, като избора на съответния вид е решение на уролога и зависи от редица фактори (размер и позиция на конкремента, анатомични особености на пациента и т.н.) и е индивидуално при всяка манипулация. Освен оптична система уретероскопите имат и работни канали, през които се вкарват различни инструменти в това число и лазерната сонда, по която лазерният лъч достига да камъка и го разбива.


Описание на процедурата
Обикновено уретероскопията се извършва под спинална (в гърба) или обща анестезия. Уретероскопа се въвежда в пикочния мехур, като се минава през естествения му отвор - уретрата. След това от пикочния мехур се прониква в уретера и може да се достигне до легенчето и бъбрека, в зависимост от позицията на камъка за разбиване.
Самото разбиване се извършва с лазерна сонда, която представлява тънък, силиконов световод, по която лазерният лъч достига от лазерният генератор до камъка. За разбиване на камъни са разработени различни видове лазери с различна дължина на вълната (цвят на лъча), които имат различни характеристики и енергия. Според актуалните препоръки на Европейската Асоциация по Урология, за разбиване на камъни се препоръчва т.нар. “холмиум лазер”, който излъчва при дължина на вълната 2150 nm. и  е в състояние да разбие всички видове камъни (според състава им), при условие разбира се, че при уретероскопията се достигне до камъка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар